Oradea

Situata pe Crisul Repede si Peta, Oradea sau Oradea Mare – varianta veche, dupa traducerea din limba maghiara a numelui Nagyvarad, Oradea este unul din cele mai frumoase orase ale Romaniei. Un oras select, cu o istorie medievala puternica, Oradea este azi o atractie turistica deosebita. Si aici nu ne referim doar la turismul propriu-zis, ci si la cel de business, nascut din oportunitatile de afaceri ce se contureaza tot mai mult la granita de NV a tarii. La cateva zeci de kilometri de Debrecen si 250 de km de Budapesta, Oradea ofera oportunitati de afaceri deosebite, astfel ca investitorii italieni, germani sau austrieci aleg din ce in ce mai des orasul si localitatile din aria sa metropolitana pentru dezvoltarea de noi relatii comerciale.

Un al treilea element favorizant pentru un trafic deosebit si cresterea eco-turistica a zonei este Vama Bors – fapt ce favorizeaza tranzitul firmelor de transport de persoane sau marfuri.

Dar sa revenim la frumusetile orasului si ale zonei: in primul rand Cetatea Oradei – recent renovata ofera ocazia unei plimbari intre zidurile fostei cetati fortificate. De aici, putem porni spre centrul civic, „zona veche” a Oradei – Parcul Traian, Piata Ferdinand, Teatrul de stat. Deschiderea pietelor, curatenia si abundenta restaurantelor si cafenelelor din acest areal fac din Oradea o destinatie unde chiar nu ai cum sa te plictisesti. Si fiindca am amintit de restaurante bune, tineti minte doua super-recomandari: Butoiul de Aur (Berarie cu restaurant international, pizzerie, bere la draft, muzica buna) si Crinul Alb (deschis non-stop, paste si pizza perfecte).

In plus, daca tot ati ajuns in Oradea nu trebuie sa ratati ocazia de a merge la Baile Felix pentru renumitele ape termale, cu efecte terapeutice recunoscute pe plan international. La Baile Felix veti gasi o atmosfera placuta, zona de promenada, parcul si lacul cu nuferi.

In continuare cateva fotografii relevante…