Sari la conținut

În ce ţări pot merge cu maşina fără vaccin sau fără test Covid, PCR?

Dacă nu vă place să zburaţi cu avionul şi vreţi să mergeţi în concediu anul acesta cu maşina în străinătate fără să faceţi vaccin sau test Covid / PCR, trebuie să alegeţi ţări, rute prin state care nu impun restricţii în acest sens. Şi nu aveţi decât două variante:

  • ori să mergeţi DOAR în Bulgaria, unde nu se cere test sau vaccin Covid pentru cetăţenii români care vin din România (nu şi din alte ţări, de exemplu Greci, Turcia, etc.).
  • ori să mergeţi în Albania, la Marea Ionica / Adriatică, trecând prin Serbia şi Macedonia de Nord.

Pentru a merge însa în Albania fără test sau vaccin Covid, trebuie să alegeţi ruta Drobeta Turnu Severin, apoi Serbia – Nis – Leskovac, apoi Macedonia de Nord unde puteţi rămâne la Skopje. Skopje este un oraş drăguţ, un mix cultural creştino-islamic, cu condiţii bune de mâncare şi cazare. De la Drobeta Turnu Severin până la Skopje sunt doar 434 de km, din care bună parte sunt autostradă. Sârbii nu cer test sau vaccin dacă doar tranzitezi Serbia în maxim 12 ore, ceea ce este foarte lejer, până la Skopje în Macedonia drumul durând doar 5-6 ore. Apoi, în Macedonia nu se cere niciun fel de test sau vaccin. Iată câteva poze cu Skopje:

A doua zi puteţi merge de la Skopje spre Ohrid (unde este şi un lac frumos în munte), apoi treceţi în Albania unde, la fel, nu se impune niciun test sau vaccin. Şi această parte din drum are tot vreo 400 de kilomteri, îi faceţi lejer într-o după-amiază. Chiar dacă aţi auzit multe despre Albania, noi am fost şi este într-adevăr o locaţie frumoasă, inedită, cu oameni plăcuţi. Vizitaţi capitala, Tirana, apoi, la câteva zeci de km este litoralul superb, cu plaje cu nisip fin. Puteţi merge şi mai în sud, spre graniţa cu Grecia, la Saranda, ori mai în nord, lângă Tirana, la Durres. Mai mult, veţi fi plăcut surprinşi să vedeţi că la 2000 lei pe 7 nopti vă puteţi alege hotel pe plaja, de 4-5 stele, pentru o familie cu doi copii. Atmosfera este una sigură, animată, de vacanţă. P.S. La un astfel de hotel am mâncat paste mai bune decât în sudul Italiei! 🙂 Iată şi câteva poze din Albania: