Desertul Sahara, mai simplu de explorat ca niciodata

Cum pot ajunge in Tunisia fara avion, cu ferryboat? Daca v-ati saturat de excursii doar prin Europa si vreti sa experimentati ceva nou, ceva mai exotic, dar nu vreti sa calatoriti cu avionul – Sahara este o destinatie interesanta, un loc in care puteti ajunge doar cu masina dumneavoastra! Cum? Luand ferryboat-ul din Italia spre Tunisia! Fie pe ruta Bucuresti – Belgrad – Sarajevo (despre care vom discuta intr-un alt material, chiar merita vizitat!) – Podgorita (Muntenegru) – Durres (Albania) de unde luati ferryboat spre Bari (Italia) – apoi ori Napoli, ori Roma ori Palermo (depinde ce vreti mai mult sa vizitati) si, din oricare din cele trei orase puteti lua ferry spre Tunis, Tunisia. Sau, puteti merge mai mult cu ferryboat direct de la Genova la Tunis… in fine, sunt 4 orase din Italia cu destinatie directa catre Tunis.

Sau, mai scurt, ar mai fi si varianta Bucuresti – Sofia – Skopje – Tirana – Durres – Bari – Napoli – Tunis.

Odata ajunsi in Tunis trebuie sa coborati spre sud, aveti dumuri excelente, mare parte autostrada (in Africa, da, nu radeti, de la Tunis la Sousse, Sfax, pana la Gabes!) pana ajungeti la DOUZ. Acesta este punctul terminus, locul de unde incepe Desertul Sahara. Pana aici este climat si sol mediteranean, cam ca in sudul Greciei si Italiei. Dar de la Douz aveti sosele perfecte spre Libia, Algeria, spre inima desertului, spre Transsaharian (N1).

Mergand pe campurile de nisip este o liniste mormantala, fara nicio vietate, doar o adiere discreta a curentului cald saharian. In aceasta calatorie puteti vedea doar camile salbatice pe marginea drumului si calatori locali beduini, imbracati in haine largi, lungi care ii protejeaza de nisipul ultra fin. Si nu va speriati de pericole, oamenii sunt super saritori si calzi, prietenosi: daca te vad ca poposesti intre doua localitati desertice, se opresc la tine ca sa se asigure ca esti bine, ca ai apa, ca nu ai patit ceva in asemenea conditii extreme de 47-48 de grade Celsius la umbra!

Cateva reguli de calatorie:

  • sa aveti haine adecvate, largi, de bumbac, care sa va acopere tot corpul (noi am aflat abia acolo de la localnici).
  • sa aveti apa la dvs., dar NU rece! Nimeni nu bea apa rece in desert pentru ca te poate durea stomacul.
  • in niciun caz sa NU consumati alcool, nici macar bere, vi se poate face rau la 48 de grade!
  • sa va asigurati ca masina dvs. functioneaza bine, ca aerul conditionat merge struna! Mai mult, e bine sa aveti placute de frana cat mai recent schimbate pentru ca in desert, de la praful saharian, se uzeaza mult mai repede decat in Europa!
  • beti multe ceaiuri calde.

La Douz, un oras foarte interesant, gasiti si muzeul Desertului Sahara, plus suficiente hoteluri cu mancare foarte buna, cu piscine unde noaptea poti inota (sunt 35 de grade la miezul noptii vara!) In apropiere poti inchiria camile cu care sa te plimbi, ATV-uri pentru a escalada dunele de nisip. Noi am stat la hotelul Sun Palm Douz iar serviciile au fost extraordinare – personal super-prietenos, mancare excelenta, atmosfera deosebita!

Iata cateva poze din Desertul Sahara…