Sari la conținut

Deşertul Sahara, mai simplu de explorat ca niciodată

Cum pot ajunge în Tunisia fără avion, cu ferryboat? Dacă v-aţi săturat de excursii doar prin Europa şi vreţi să experimentaţi ceva nou, ceva mai exotic, dar nu vreţi să călătoriţi cu avionul – Sahara este o destinaţie interesantă, un loc în care puteţi ajunge doar cu maşina dumneavoastră! Cum? Luând ferryboat-ul din Italia spre Tunisia! Fie pe ruta Bucureşti – Belgrad – Sarajevo (despre care vom discuta într-un alt material, chiar merită vizitat!) – Podgoriţa (Muntenegru) – Durres (Albania) de unde luaţi ferryboat spre Bari (Italia) – apoi ori Napoli, ori Roma ori Palermo (depinde ce vreţi mai mult să vizitaţi) şi, din oricare din cele trei oraşe puteţi lua ferry spre Tunis, Tunisia. Sau, puteţi merge mai mult cu ferryboat direct de la Genova, la Tunis… în fine, sunt 4 oraşe din Italia cu destinaţie de ferryboat directă către Tunis.

Sau, mai scurt, ar mai fi şi varianta Bucureşti – Sofia – Skopje – Tirana – Durres – Bari – Napoli – Tunis.

Odată ajunşi în Tunis trebuie să coborâţi spre sud, aveţi drumuri excelente, mare parte autostradă (în Africa, da, nu râdeţi, de la Tunis la Sousse, Sfax, până la Gabes!) până ajungeţi la DOUZ. Acesta este punctul terminus, locul de unde începe Deşertul Sahara. Până aici este climat şi sol mediteranean, cam ca în sudul Greciei şi Italiei. Dar de la Douz aveţi şosele perfecte spre Libia, Algeria, spre inima deşertului, spre Transsaharian (N1).

Mergând pe câmpurile de nisip este o linişte mormântală, fără nicio vietate, doar o adiere discretă a curentului cald saharian. În această călătorie puteţi vedea doar cămile sălbatice pe marginea drumului şi călători locali beduini, îmbrăcaţi în haine largi, lungi care îi protejează de nisipul ultra fin. Şi nu vă speriaţi de pericole, oamenii sunt super săritori şi calzi, prietenoşi: dacă te văd că poposeşti între două localităţi deşertice, se opresc la tine ca să se asigure că eşti bine, că ai apă, că nu ai păţit ceva în asemenea condiţii extreme de 47-48 de grade Celsius la umbră!

Câteva reguli de călătorie:

  • să aveţi haine adecvate, largi, de bumbac, care să vă acopere tot corpul (noi am aflat abia acolo de la localnici).
  • să aveţi apă la dvs., dar NU rece! Nimeni nu bea apă rece în deşert pentru că te poate durea stomacul.
  • în niciun caz să NU consumaţi alcool, nici măcar bere, vi se poate face rău la 48 de grade Celsius!
  • să vă asiguraţi că maşina dvs. funcţionează bine, că aerul condiţionat merge strună! Mai mult, e bine să aveţi plăcuţe de frână cât mai recent schimbate pentru că în deşert, de la praful saharian, se uzează mult mai repede decât în Europa!
  • beţi multe ceaiuri calde.

La Douz, un oraş foarte interesant, găsiţi şi muzeul Deşertului Sahara, plus suficiente hoteluri cu mâncare foarte bună, cu piscine unde noaptea poţi înota (sunt 35 de grade la miezul nopţii vara!) În apropiere poţi închiria cămile cu care sa te plimbi, ATV-uri pentru a escalada dunele de nisip. Noi am stat la hotelul Sun Palm Douz iar serviciile au fost extraordinare – personal super-prietenos, mâncare excelentă, atmosferă deosebită!

Iată câteva poze din Deşertul Sahara…